Home / полезно / Транспорт в Бали – какви са различните варианти за придвижване?

Транспорт в Бали – какви са различните варианти за придвижване?

Транспорт в Бали – какво трябва да знам? Този въпрос вълнува всички туристи, които посещават острова. Затова ще се постараем да обясним предимствата и недостатъците на различните видове транспорт тук.

Вариантите за придвижване в Бали са няколко – пеша, с мотор, с автомобил, с такси или с градски транспорт.

Вариант 1 – пеш
Този начин за придвижване е сравнително бавен и е удачен за къси разстояния. Имайте предвид, че в много градове и села липсват тротоари! На места е доста опасно, защото моторите и колите профучават буквално на сантиметри от Вас.

Предимства:
Виждате целия колорит на острова (независимо в кой град сте отседнали). Можете да снимате на воля забележителности и неща, които ви правят впечатление. Балийците се радват много, когато някой ги щрака и позират с удоволствие.

Недостатъци:
Придвижването е бавно, на моменти тропическата жега е непоносима, липсват тротоари дори и в големите градове. Както сами се досещате, няма как да изминете голямо разстояние на ден.

Вариант 2 – придвижване с мотор
Моторът е сред най-предпочитаните видове транспорт в Бали.

Транспорт в Бали - моторче

Транспорт в Бали – моторче

Предимства:

За сравнително малко пари – от 4 до 20 долара на ден (сумата зависи от марката и модела на мотора), можете да обиколите голяма част от острова и да изминете до 100-тина км. Хубавото е, че не се съобразявате с предварително направени програми и тръгвате тогава, когато Вие искате! Спирате там, където желаете и имате пълна свобода на действие.

Недостатъци:
Ако някога сте карали мотор в Азия, вероятно ще се справите и тук. Но ако никога не сте карали – със сигурност ще Ви е трудно в началото. Карането на мотор в Бали е доста опасно начинание за човек, идващ от страна с уреден транспорт. Културата на каране на острова е доста по-различна от тази в България. Ако наемете моторче, препоръчително е докато карате, ръцете Ви винаги да са на спирачките и постоянно да гледате в огледалата. Трябва да знаете, че това е доста по-опасен начин за придвижване от ходенето пеш.

Написаното се отнася за ТОП туристически градове като Кута, Джимбаран, Семиняк, Убуд и Санур. В градове като Карангасем, Кандидаса, Ловина и Сингараджа трафикът не е толкова натоварен и опасността е доста по-малка.

Вариант 3 – придвижване с автомобил
Сравнително разпространен начин за придвижване в Бали, който се практикува от местни и туристи.

Предимства:
Комфорт и лукс. Почти не се изморявате от пътуването. Без значение дали ще вземете кола под наем (със или без шофьор), или ще имате предварително резервирани турове, удобството от возенето е несравнимо с моторчето. Горещината не ви прави впечатление, защото климатикът работи постоянно. Можете да си вземете повече багаж без притеснение. Обикновено дамите искат да се преоблекат, за да са с различни дрехи и грим на снимките.

Недостатъци:
Сравнително бавен начин за придвижване, защото на места балийският трафик е кошмарен! Пътищата са тесни и невинаги изпреварването е възможно. Има доста неопитни шофьори, автобуси с туристи, камиони, които допълнително допринасят за задръстванията.

Вариант 4 – обществен транспорт

Транспорт в Бали - спирка на градски автобуси

Транспорт в Бали – спирка на градски автобуси

Общественият транспорт е доста нередовен и затова не е предпочитан вариант от туристите. Държавните автобуси се използват предимно от местни (най-вече студенти). Има и частни бусчета – kura-kura bus, които обслужват южната и централната част на острова.

Транспорт в Бали - карта на Kura Kura bus

Транспорт в Бали – карта на Kura Kura bus

Предимства:
Придвижването с държавни автобуси е възможно най-евтиният транспорт в Бали – цената на едно билетче е около 40 стотинки. При частните автобусчета kura-kura bus цените са от 2,50 лв до 10 лв, като има и карти за 1, 3 и 7 дни. Бусчетата разполагат с климатик, телевизор, контакт, място за багаж, Wi-Fi и др. екстри. За повече информация – http://kura2bus.com/

Транспорт в Бали - Kura Kura bus

Транспорт в Бали – Kura Kura bus

Недостатъци:
Държавните автобуси са нередовни и спирките са извън туристическите зони. Дори и да намерите спирка и да се качите на такъв, ще ви се наложи да слезете на неудобно място и да изминете пеш поне 1-2 км до избраните от Вас забележителности, заведения или плаж. Повярвайте ни, това е последното нещо, което бихте искали да правите при 35 градуса жега и почти 100% влажност на въздуха.

При kura-kura bus спирките са разположени в близост до туристически забележителности или плаж. Но и този вариант не е препоръчителен, защото ще загубите прекалено много време в чакане.

Вариант 5 – такси

Друг лесен и удобен начин е придвижването с такси. Има различни компании, които обслужват туристическата част. Очаквайте подробна статия в 365dnibali.com за такситата в Бали.