Home / забележителности / Tanah Lot – мистичният балийски храм, пазен от отровни змии

Tanah Lot – мистичният балийски храм, пазен от отровни змии

Tanah Lot е един от най-впечатляващите храмове на остров Бали. В буквален превод от балийски името му означава „земя в морето“. Намиращият се на близо 30 км от международното летище храм е под закрилата на ЮНЕСКО и всеки ден се посещава от хиляди туристи и местни.

Танах Лот е построен върху скален остров и до него може да се стигне само по време на отлив. При прилив можете да го видите и снимате от брега. Вътре в храма влизат единствено последователите на индуизма.

Според древна легенда мистичният храм е бил построен през XV век от индуисткия брамин (религиозен учител) Нирарта. Пътят към това място му е бил посочен чрез божествена светлина, излъчвана от извор, намиращ се в подножието на скалата. Водата от този извор се счита за лечебна и всеки индус трябва да пие от нея поне няколко глътки.

Още преди да влезете в Танах Лот, на самия вход, ще видите статуи на короновани змии.

Tanah Lot - Храмът, който се пази от отровни змии

Tanah Lot – храмът, който се пази от отровни змии

Според легендата храмът се пази от тези плоскоопашати морски змии, които са силно отровни. Между другото това може и да е вярно – при отлив, в образувалите се малки естествени басейнчета край храма, можете да видите тези коралови змии. Легендата разказва, че тези изящни същества пазят Tanah Lot от зли духове и нежелани гости.

Най-предпочитаното време за посещение на храма е на залез слънце. Това, разбира се, не е случайно. Освен че ще можете да наблюдавате как последните слънчеви лъчи галят бурните вълни на Индийски океан, също така ще избягате от изтощаващата тропическа жега. След 16.00-16.30 часа е идеалното време за посещение! Входната такса за посещение на храма е 60 000 IDR (към 7 лв). Ако сте с моторче, цената за паркинг е 3000 IDR. Усмихнат продавач ще ви даде билет и ще ви пожелае приятно прекарване.

Tanah Lot - усмихнат продавач на касата за билети

Tanah Lot – усмихнат продавач на касата за билети

След като си закупите билети за магичния Tanah Lot, по пътя към храма ще срещнете балийски свещеник, който ще ви благослови.

Tanah Lot - Балийският цар на цветята и музиката

Tanah Lot – балийският цар на цветята и музиката

Първо ще ви напръска със светена вода, а след това ще получите и екзотични цветя. Понякога мъжът свири и ако желаете, можете да го снимате или да направите видео за спомен. Препоръчително е да му оставите дребни пари.

Разглеждайки снимките в интернет, много хора остават с впечатлението, че около Tanah Lot няма никакви туристи.

Входът на храма Tanah Lot, остров Бали

Входът на храма Tanah Lot, остров Бали

Танах Лот - входът на храма, Остров Бали

Танах Лот – входът на храма, Остров Бали

Направихме това видео, за да покажем, че истината е доста по-различна. За да направите перфектната снимка, понякога е нужно да чакате повече от 20 минути.

Това е идеалният момент да приложите на практика балийския непукизъм и да запазите спокойствие. Все пак в повечето случаи чакането си заслужава.

Tanah Lot - балийски храм

Tanah Lot – балийски храм

В парка около храма има заведения за хранене и студени напитки.

Заведение за хранене в двора на храма Tanah Lot

Заведение за хранене в двора на храма Tanah Lot

В заведението за хранене - Tanah Lot, остров Бали

В заведението за хранене – Tanah Lot, остров Бали

Можете да се поразходите по парка наоколо, който винаги е зелен и много добре поддържан. Предлага изключителни гледки и места за снимки. В същия комплекс се намират още два храма – Бату Болонг (Pura Batu Balong)

Pura Batu Balong - малък храм до Tanah Lot

Pura Batu Balong – малък храм до Tanah Lot

и Бату Меджан (Pura Batu Mejan). Вероятно разходката ще е по-дълга и изморителна, но за награда ще получите прекрасни гледки и великолепни снимки.

Pura Batu Balong - храм в двора на Tanah Lot

Pura Batu Balong – храм, близо до Tanah Lot

След като излезете от Pura Batu Bolong, продължете още малко и ще се озовете в прекрасно заведение с красива гледка и чудесен персонал.

Заведение за хранене край Tanah Lot, остров Бали

Заведение за хранене край Tanah Lot, остров Бали

На входа любезно ще ви подканят да седнете и да си харесате нещо от менюто.

Красива сервитьорка ни кани в заведението - Tanah Lot, остров Бали

Красива сервитьорка ни кани в заведението – Tanah Lot, остров Бали

След като посетите всички храмове, можете да се поразходите наоколо. Тук има десетки малки магазинчета за дрехи, сувенири, играчки и т.н. Заведенията за хранене са на всяка крачка и имате голям избор. Хубавата новина е, че цените са доста ниски в сравнение с други туристически места.

До Танах Лот се стига със скутер, такси, кола под наем. Ако си поръчате кола на GoJek или Grab (поръчват се чрез свалено приложение на телефона), имайте предвид, че шофьорът може да ви закара до храма, но не може да ви вземе от същото място, за да ви върне в хотела. Причината е, че там са позиционирани колите на големите таксиметрови компании, които не обичат шофьорите, работещи за GoJek или Grab. Избирайки този вариант за придвижване, ще платите доста повече на връщане. По-лесният и евтин вариант е да включите Tanah Lot в списък с други забележителности и да ги посетите за един ден. Българските туристи обикновено си наемат кола с шофьор за един ден, а по-приключенски настроените – мотор.