Home / полезно / Остров Бали през дъждовния сезон – колко вали?

Остров Бали през дъждовния сезон – колко вали?

Остров Бали през дъждовния сезон – какво трябва да знаете?

Хората често ни питат: „Кога е дъждовният сезон в Бали?“, „Да посетя ли острова през януари?“, „Подходящо ли е за плаж?“.

Дъждовният сезон в Бали започва през месец октомври и продължава до април. Това, разбира се, не означава, че вали през цялото време. Понякога жаркото тропическо слънце пече в продължение на седмици, друг път се редуват слънчеви и дъждовни часове.

Остров Бали след дъжд

Остров Бали след дъжд

Предимствата на този период пред „сухия“ не са никак малко и не бива да се подценяват. Първо, ще избягате от сковаващия европейски студ, за да се порадвате на хубавото балийско време. Без значение дали вали, или не, тук температурата на въздуха винаги е около 30-35 градуса. Второ, след натоварените коледни и новогодишни празници много туристи се връщат у дома и на острова е доста по-спокойно. Ако не обичате тълпите, шумните места, плажовете с много хора, значи дъждовният сезон ще ви хареса! Трето, на места цените са доста по-ниски от обичайните. Четвърто, сега е рай за фотографите или за хората, които обичат да се снимат – след дъжд небетата са вълшебно сини и се появяват пухкави бели облаци. Картината с тучните зелени оризища се допълва от приказното небе и понякога човек има усещането, че е попаднал в друго измерение…  На снимките, които публикуваме, можете да ги видите.

Остров Бали след дъжд - облаци

Пухкавите бели облаци след дъжд

Остров Бали през януари

Остров Бали през януари – защо не?!

И все пак, колко вали?

Трудно е да се предвиди с точност. Дори и сайтовете, които предлагат актуална метеорологична информация, често грешат. Има дни, в които вали по 10-15 минути, след което пече силно слънце. Има и такива дни, в които вали по 1-2 часа с прекъсвания, но изключително рядко по цял ден. Много зависи и къде ще отседнете. В южната част (Кута, Джимбаран, Улувату, Нуса Дуа и т.н.) вали по-малко през този сезон, в сравнение с Убуд, например (намира се в централната част на острова).

Друг факт, който е интересен за българите, е, че балийският дъжд е топъл. Като хора, свикнали със студените дъждове в България, тукашният ни се струва като приятен душ. 🙂

Остров Бали през януари

Прекрасните плумерии на фона на дъждовните облаци

Ако сте намерили изгодни билети за остров Бали и се чудите дали да ги купите, не се бавете! Подарете си тази магия, а ние вие обещаваме, че ще си тръгнете оттук с прекрасни спомени и емоции.

Във видеото по-долу можете да видите колко вали през дъждовния сезон. За информация – дъждът продължи не повече от 20 минути, след което времето беше чудесно за плаж.