Home / храна / Наси горенг – усетете вкуса на Индонезия!

Наси горенг – усетете вкуса на Индонезия!

В буквален превод от индонезийски наси горенг означава „пържен ориз“. Въпреки че много хора я смятат за индийска храна, всъщност това е оригинално индонезийско ястие, което се приготвя по тези земи от IV век насам. Според китайски будист, който е пътешествал из древното кралство Шривияя, ястието с ориз е било измислено по време на военен поход. Войник, чието име историята не помни, е спасил бойните си другари от глад, като измислил рецепта с редица предимства… Ястието се приготвяло бързо, а благодарение на подправките, които съдържа, можело да се съхранява достатъчно дълго време. Легендата разказва как наси горенг е дал нови сили на войниците и те спечелили битката.

Наси горенг - усетете вкуса на Индонезия

Наси горенг – усетете вкуса на Индонезия

В днешно време можете да опитате наси горенг из цяла Индонезия. Приготвя се също така в съседна Малайзия, Шри Ланка, Сингапур и Бруней. Само в Индонезия са известни над 50 различни вариации на рецептата. Най-популярният вариант е наси горенг аям (пържен ориз с пилешко месо). Тези, които живеят близо до океана, най-често го приготвят с морски дарове (nasi goreng seafood). Можете да опитате и пържен ориз със солена риба, с яйца, с гъби и дори с ананас. Вариантите са най-различни и никой няма да бъде разочарован. Ако сте вегетерианец, можете да хапнете наси горенг със зеленчуци.

Българите, които пътуват, най-често опитват наси горенг за първи път на остров Бали. Въпреки че не е типично балийско ястие, а по-скоро е характерно за Ява, можете да си поръчате предпочитаната от вас порция във всеки един варунг (малко улично заведение за хранене) или ресторант. Ние ви препоръчваме да опитате поне 2 варианта – наси горенг с пилешко (nasi goreng ayam) и наси горенг с морски дарове (nasi goreng seafood). Освен ориз и месо, ястието включва и зеленчуци, яйце, чипс от рибно брашно и самбал (лют индонезийски сос, приготен от люти чушлета, чесън, джинджифил, кокосова захар, сок от лайм и т.н.).

Цената на порция nasi goreng ayam на остров Бали е около 20 000 – 30 000IDR. Ако ресторантът, който сте избрали, е по-луксозен, цената ще е около 50 000 – 60 000 IDR без таксата. На повечето места към сметката се начисляват 2 такси – government tax в размер на 10% и такса service, който най-често е 5%, но на някоя места може да е по-висока.

Добре дошли на остров Бали и приятен апетит! Във видеото ще видите как се приготвя наси горенг аям във варунг.