Home / храна / Как изглежда балийският драконов плод и какви са ползите от него?

Как изглежда балийският драконов плод и какви са ползите от него?

Екзотичният драконов плод (питахая) придоби особена популярност в България покрай една реклама за сокове. Въпреки че можете да го намерите в някои големи супермаркети, ние Ви препоръчваме да го опитате там, където вирее, защото вкусът е много по-различен. Ако ви предстои пътуване до Бали, непременно се отбийте до някоя сергия за плодове и помолете продавача да ви избере най-добре узрялата питахая.

драконов плод пазар

Изберете добре узрял драконов плод

Интересни факти за драконовия плод

Много хора смятат, че драконовият плод расте на дърво. Всъщност това е вид кактус, който обича да се катери по дървета и огради.

драконов плод - кактус

Екзотичният драконов плод (неузрял)

Цветовете му са изящни, а плодовете – доста интересни на външен вид.

драконов плод Бали

Балийски драконов плод

Най-разпространеният вид в Бали е розовата питахая – както кората, така и вътрешността на плода са розови. Консумира се само месестата част. Малките семчици не трябва да ви притесняват – на твърдост наподобяват тези на българската черница. На вкус е сравнително сладък и прилича на киви, но липсва киселата жилка.

розов драконов плод

Балийският драконов плод е розов

В различни части на света можете да опитате също бяла и жълта питахая.

Каква е легендата за драконовия плод?

Според легендата драконовият плод е бил създаден от драконов дъх. Преди хиляди години, по време на тежка война, когато митичното създание издишал огън, последното нещо, което винаги излизало от носа му, са били плодове с интересна форма. Войниците убивали драконите, събирали плодовете и ги дарявали на императора като ценно съкровище и символ на победата.

питахая

Питахая – плодът на императора

По-наблюдателните от вас може би вече са забелязали, че има известна прилика между външния вид на плода и митичното създание.

Какви са ползите от драконовия плод?

Здравословните ползи от екзотичния драконов плод не са за пренебрегване. Изключително богат е на витамин C, витамин Е, калций, магнезий, фосфор и цинк. Чудесен източник е на фибри и антиоксиданти. Той съдържа антиоксиданта фитоалбумин, който доказано предпазва от ракови заболявания. Над 80% от питахаята всъщност е вода. Плодът помага за изхвърлянето на токсините от организма и подобрява храносмислането.

драконов плод ползи

Драконовият плод е богат на витамин C

Докато сте на почивка в Бали, непременно си купете питахая. Колкото по-узрели са плодовете, толкова са по-сладки. Можете да ги консумирате преди закуска на гладен стомах или след плаж за хидратиране на организма.

Забележка: Внимавайте, когато режете драконовия плод, защото много оцветява!