Home / съвети / Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва?

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва?

Едно от първите неща, които трябва да направите като пристигнете в Бали, е да си купите SIM карта на индонезийски оператор. Гарантираме, че тя ще ви спести много време, нерви и пари!

Ако имате интернет, винаги можете да проверите колко е разстоянието до забележителностите, които искате да посетите, ще прочетете отзиви за хотелите, в които искате да отседнете или да проверите в Tripadvisor дали в заведението, което сте избрали, предлагат прясна храна. Ако си хванете такси и шофьорът ви каже, че въпросното място е далеч (често срещана практика тук), за по-малко от минута ще знаете къде точно се намира, приблизително за колко време се стига и съответно колко горе-долу струва пътуването.

Добре е предварително да знаете дали Вашият мобилен телефон е заключен от българския оператор и дали може да се ползва с карта, закупена от друг оператор.

След като кацнете на летището, на излизане ще видите, че продават SIM карти (от лявата страна) на поне 2 оператора. Ако нямате спешна нужда от интернет, не е препоръчително да си купуване оттам, тъй като цените са завишени.

След пристигане в хотела можете да попитате на рецепция за най-близкото място, където продават SIM карти. Със сигурност ще ви упътят, защото такива магазинчета на остров Бали има много. Доста по-различни са от тези в България, но ще намерите това, което ви е необходимо.

Голяма част от тези магазини не са лъскави, на места продавачите дори нямат униформи, но ще направят всичко по силите си, за да ви помогнат. Балийците са учтиви, усмихнати и добронамерени. Дори не е задължително да говорят или вие да говорите английски, покажете телефона си и обяснете без думи какво искате.

Ето как изгледжа отвън един такъв магазин – няма обозначителни табели на кой оператор е, защото в тях се продават SIM карти на всички оператори. Можете да се ориентирате по рекламите отпред.

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва - магазин отвън

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва – магазин отвън

А ето как изглежда магазинът отвътре.

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва - магазин от вътре

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва – магазин отвътре

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва - разнообразие от карти

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва – разнообразие от карти

Продавачите са изключително спокойни хора и нищо не е в състояние да ги трогне. Дори и след като видяха, че снимаме, те не отделиха очи от телефоните си дълго време. Абсолютен балийски непукизъм!

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва - магазин от вътре 2

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва – магазин отвътре 2

След започнат с мъка разговор с тях с: „Може ли един въпрос?“, разбираме, че не говорят английски. Опитваме се да привлечем вниманието им с елементарен индонезийски, но влиза момиче, което говори английски, и се обръщаме към нея (можете да видите във видеото по-долу).

Помолихме я да ни напише цените на различните оператори и условията. Първият вариант е оператор Telkomsel и карта simPATI.

Telkomsel simPati предлага 13,5 GB интернет за сумата от 90 000 IDR (около 11 лв).

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва - цената на карта на Telkomsel

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва – цената на карта Telkomsel

Вторият вариант е оператор XL, предлагащ 25 GB интернет за сумата от 125 000 IDR (около 15 лв).

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва - цената на карта на XL

Как да си купим SIM карта в Бали и колко струва – цената на карта на XL

В цената няма включени разговори, но ако искате, срещу 50 000 – 500 000 IDR на място могат да ви заредят картата. Цената е според тарифния план, но по спомени изходящо обаждане до България  е към 5-7 лв на минута. За закупуването на картата не е необходим никакъв документ като лична карта, шофьорска книжка или задграничен паспорт.

Ето и едно кратко видео от магазина: